2016. december 27., kedd

Külföldi szakfolyóiratok - Per Concordiam

Per Concordiam : Journal of European Security and Defense Issues
2016. 7. szám



A tartalomból:
- The complexities of Migration - Faculity overview by Dr. Carolyn Haggis and Dr. Petra Weyland, Marshall Center
- Refugees in Europe - Integrated asylum seekers - not freezing immigration - is critical to pre-empting conflict by Dr. Anne Hammerstadt

- A practitioner's solution for Europe's migration challenge - The European Union should appeal to its legal system to handle migration flows by Kostas Karagatsos
- Terrorism and Mass Migration - Violent extremists rarely emerge from the ranks of Europe's refugees by Dr. Sam Mullins, Marshall Center
- Alumni in Their Own Words - four Marshall Center alumni details how migration has impacted their countries by Ana Breben of Romania, Rear Adm, (Ret.) ; Ivica Tolic of Croatia, Maj. ; Bassem Shaaban of Lebanon, and Lt. Cmdr. Iljr Cobo of Albania (co-authored with Suard Alizoti)

Tartalomjegyzék ITT

2016. december 19., hétfő

Könyvajánló : Harckocsik


Michael Green : Harckocsik


James D. Brown és Christopher Vallier közreműködésével
Budapest : Gabo Könyvkiadó, 2015

Az egyes típusokat megkülönböztető sajátosságoktól a különféle páncéloshadviselési koncepciókig minden információ megtalálható a harckocsikról e fantasztikus kötetben. És mindezeken túl az is, hogy milyen erőfeszítéseket tettek a harcjárműtervezők, hogy megalkossák a mozgékonyság, a páncélvédelem és a tűzerő legjobb elegyét megtestesítő páncélosokat.

A világ harckocsijainak sok évtizedes fejlődéstörténete nem követ szigorú időrendi sorrendet, hanem olyan, mint egy bonyolult szövedék, amelyben a legelsőktől a legújabbakig minden típus konstrukcióját erősen befolyásolja elődei eseménydús története. E könyv az I. világháborútól napjainkig valamennyi jelentős harckocsigyártó állam fontosabb harcjárműtípusait mutatja be fekete-fehér és színes képekkel.

Könyvbemutató : Prantner Zoltán : Iszlám állam


és a 
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Tudományos Szakkönyvtára
tisztelettel meghívja Önt

 2016. november 30-án 15.00 órakor  

Könyvajánló - Afrikai terrorista és szakadárszervezetek...


Afrikai terrorista és szakadárszervezetek. - 2. bőv. kiadás
Budapest : Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, 2016


A kötet 2015 tavaszán jelent meg a Honvéd vezérkar Tudományos Kutatóhely, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és az MH Geoinformációs Szolgálat gondozásában, ez a második, bővített kiadása. 
A kötet eredetileg belső honvédségi és minisztériumi használatra készült, de az elkészült kötetnek mégis komoly sikere volt: Országgyűlési képviselők, tudományos szervezetek, gazdasági szakemberek, az üzleti élet kulcsfigurái, oktatók, civilek próbáltak hozzájutni, ám kérésüknek csak a második, bővített kiadás alkalmával lehet eleget tenni a kereskedelmi forgalomba bocsátással.
A téma fontosságához nem fér kétség. Az egyre agresszívebb és könyörtelenebb (elsősorban iszlamista) terrorszervezetek a retorika szintjén már sokszor fenyegették Európát. A növekvő - és megállíthatatlannak tűnő - migráció következtében e fenyegetést a közeljövőben könnyen beválthatják. Ettől nem szabad megijedni, de figyelmen kívül hagyni sem lenne szerencsés - inkább fel kell készülni rá, és jó előre kidolgozni a megfelelő válaszokat. A fenyegetés megismeréséhez, a válaszok előkészítéséhez nyújt hatékony segítséget e kötet.

2016. december 8., csütörtök

A kezdetek - egy kis történet - Magunkról avagy Egy Hadtudományi Szakkönyvtár mindennapjai

Vajon mi motivál egy könyvtárost arra, hogy blogot kezdjen írni? Mi az ok, ami miatt "tollat ragad"? Föl szeretném hívni a figyelmet egy - nem is olyan kicsi - könyvtárra, annak rendezvényeire, gyűjteményének újdonságaira, folyóirataira. Ezért kezdtem blogot írni.
A Honvéd Vezérkar Tudományszervező Osztály 
Tudományos Szakkönyvtára

Egy kis történelem
A Honvédelmi Minisztérium gyűjteménye eredetileg a Honvédelem című hadtudományi folyóirat szerkesztőségének munkáját segítette. 1969-ből maradt ránk az a beiratkozási napló, amelyet még ma is féltve őrzünk, és használunk nap mint nap a beiratkozások alkalmával.
A szerkesztőségben folyó munka komolyságát bizonyítja, hogy az állomány évről évre gyarapodott, többek között egy komoly külön-gyűjteménnyel: a külföldi hadtudományi szakfolyóiratokból készült fordításokkal. Hónapról hónapra szakfordítók sokasága dolgozott azon, hogy a Honvédelmi Minisztériumban dolgozó osztályok-főosztályok megfelelő rálátást kapjanak a világban történő fejlesztésekről, hadtudományi eredményekről, bel- és külpolitikai helyzetről.
A Magyar Honvédség NATO-hoz való csatlakozása után - mivel követelmény lett a hivatásos katonák számára az angol, és egyéb idegen nyelvek komoly szintű ismerete - ez a gyűjtemény nem gyarapodott tovább.
Ebben a könyvtárban őrizték azokat a pályázati anyagokat is, amelyeket a Honvéd Vezérkar által meghatározott éppen aktuális trendeknek megfelelően dolgoztak fel a különböző alakulatoknál működő tudományos kutatóhelyek. A Honvédelem és az utána következő Új Honvédségi Szemle, majd Honvédségi Szemle tartalmazta azokat a kutatási eredményeket, amelyeket ezen kutatások eredményeztek.